Egyedülálló táncos módszerrel fejleszt a négy gyermekes édesanya

Egyedülálló táncos módszerrel fejleszt a négy gyermekes édesanya post thumbnail image

Fejlesztő tornáról és egyéb mozgásos módszerről már hallottunk, de bevallom, amikor először találkoztam a Táncolj babám!- programmal, leesett az állam. Egyrészt mert imádnivaló a program, másrészt mindig csodálattal nézek azokra a nőkre, akik a gyermeknevelés és a munka között egyensúlyoznak. Teszik mindezt mosolyogva, szívvel lélekkel. Gombosné Donka Emese pontosan ilyen édesanya. Négy gyermeket nevel, megálmodott egy táncos fejlesztő módszert, életre hívott ezzel egy remek közösséget, ahol igazi, minőségi időt tölthet el a szülő a gyermekével.

„Mintha egy Varázsbuborékban lennék - benne csak a gyerekek, a tánc, a zene és én.”

 

K.R.: Honnan jött ez az ötlet és mit lehet ezekről a foglalkozásokról tudni?

D.E.: Ez az egész olyan volt, mint a mesékben. De tényleg. 🙂 Mertem nagyot álmodni, beletettem apait anyait, s benne van a szívem-lelkem... talán ennek köszönhetem azt, hogy a Táncolj babám! jelenleg ott tart ahol...

Négy gyermek édesanyja vagyok, pedagógus végzettségem van, imádom a gyerekeket és szenvedélyem a tánc. Negyedik kislányom születése után, egy cikk hatására elkezdtem Szegeden az édesanyáknak babahordozós táncórákat tartani. Heti egyszer. De ez több volt mint egy egyszerű táncóra: ez számunkra A NAP volt! A nap, amikor találkoztunk, beszélgettünk, együtt voltunk, bandáztunk. Együtt sírtunk s együtt nevettünk, segítettük és bátorítottuk egymást, megváltottuk a világot :). Nem csak a tánc által töltődtünk, de az órák utáni beszélgetések új színt vittek az életünkbe. Teát főztem (s főzök mind a mai napig minden órám után), beszélgettünk s egyre többen lettünk, az édesanyáknak igenis szükségük van én-időre, amikor kicsit kiszakadhatnak az otthoni teendőkből, és áldozhatnak magukra is pár órát. Ez oly mértékben fel tudja tölteni őket, hogy aztán hetekig ebből táplálkozik az egész család.

De visszatérve a Táncolj babám ! életére: 1 év után félő volt, hogy vége lesz ennek az idilli időszaknak, mivel a gyerekek kezdtek kinőni a hordozókendőkből. S itt jött ismét egy jel, mely utat mutatott: Csillusom (akkor 18 hónapos volt) otthon utánozni kezdte, amikor táncoltam, készültem az óráimra. Ügyesen emelgette a kis kezét, próbálta lekövetni a mozdulataimat. S ekkor pattant ki a fejemből, hogy mi lenne, ha a gyerekeket fejleszteném tovább táncos módszerekkel? Így saját módszerek és egyedi mozgásprogram alapján kidolgoztam a Tipegők táncát, az 1-3 évesek részére. Ez sokkal keresettebb volt mint a babahordozós tánc, úgy éreztem, ez hiánypótló a családok életében. Nagy mértékben és hirtelen nőtt meg az óráim látogatottsága, s egy új világ nyílt meg előttem. Mai napig úgy tekintek rá mint az 5. gyermekemre. 

 A szülők nem is akarták abbahagyni s így továbbléptünk a következő szintre,  az ovis táncra. Csillus növekedésével, növekedett a Táncolj babám! is. 

K.R.: Említetted a Tipegők táncát -  ilyen kicsiknek, ha jól tudom,  szinte sehol nincs táncoktatás.

D.E.: Így igaz, a Tipegők tánca az 1- 3 éves korosztály számára lett kidolgozva. Sokan nem is értik: hogy gondolom, hogy egy 1,5 éves táncolni fog? 4 éves koruk előtt teljesen értelmetlen és időpocséklás ezzel foglalkozni, gondolják sokan...De az elmúlt 4,5 év, a több száz gyermek aki nálam járt és az a rengeteg szülői visszajelzés amit kaptam, engem igazol: igenis van értelme. 

Saját ötletek, módszerek, és egyedi mozgásprogram alapján terveztem meg az órákat, egy olyan táncos mozgásfejlesztést dolgozva ki, melyhez hasonló tudtommal nincs még . Mivel kicsik még és túl sokáig nem tudnak ugyanarra fókuszálni, igyekeztem nagyon változatosan, látványosan, sokrétűen felépíteni ezeket a foglalkozásokat. Az óra felépítése ettől lesz egyedi és dinamikus.

Fantasztikus látni, hogy ezekből a kicsi gyerekekből mi mindent ki lehet hozni, már tipegő korban is. Nagyon ügyesen leutánoznak mindent, és amikor hétről  hétre megtapasztaljuk a fejlődést, az előrehaladást, az újabb szintre lépést, az valami mennyei érzés. És nem csak mozgásban segít a Táncolj babám!. Rengeteget tanulnak a társas kapcsolatokról, az empátiáról és a türelemről, a szabálykövetésről, ezek az első lépések a kapcsolatteremtés irányába...és ezeket a fontos lépéseket a szülővel együtt teszik meg. Rengeteg pozitív visszajelzés érkezett az óvónőktől a gyerekek mozgásban tanusított fejlettségéről, ügyességéről, illetve a szociális viselkedésükről is. Sokkal könnyebben ment számukra a beilleszkedés. 

K.R.: Ezek szerint az óvodás korosztálynak szóló foglalkozást , a Tipegők táncából alakítottad ki ? 

D.E.: Igen, első évben magyarul zajlottak ezek az órák, majd 2 éve elkezdtem angol nyelven tartani őket, gondolva egy nagyot, hogy ha már angol szakosként végeztem s imádok tanítani, miért is ne tehetném ezt meg a táncban is, ezzel is egy kis extrát nyújtva. Azt gondolom, az ahogyan ezeken az órákon tanítom az angolt, különleges és színes: mindent mozgás, tánc, zene, ének, és megannyi látványos eszköz kísér. A gyerekek a mozdulatokra fókuszálnak, miközben szinte észrevétlenül sajátítják el az angol nyelv hangzását, ritmikáját s jónéhány kifejezést, illetve az alapszókincset.

K.R.: Összegzésképpen, tehát hány fajta foglalkozást nyújt a Táncolj babám! program? 

D.E.: A Tipegők tánca, mely az 1-3 évesekre lett kidolgozva. Itt a mozgásfejlesztés rész, a táncok, mind az ő szintjükhöz igazodnak. Sokszor visszatérőek a dalok, a mozdulatsorok, az egész óra menete, hisz ebben az életkorban nagyon fontos a biztonságérzet kialakítása. 

Az ovisokat ( 3-6 évesek)  a Fun&Dance for Kids foglalkozással várom. Itt már egy magasabb szinten tanulunk alapvető tornaelemeket, igyekszem hangsúlyt fektetni a helyes testtartás és testséma kialakítására, a koreográfiák is kicsit komolyabbak, időnként fellépéseket is vállalunk. De a látványos eszközök használata itt sem maradhat el, ezeket nagyon szeretik.

S végül, amivel az egész Táncolj babám! indult, az Anyucik tánca a harmadik foglalkozástípus amit tartok jelenleg.  A név változott, mert nem csak babahordozósok járnak, hanem olyanok is akiknek már nagyobb a gyermekük. Ők rendszerint ügyesen eljátszanak a pléden, amíg az anyukájuk táncol, tornázik, de vannak visszatérő anyukák is, akik gyerkőc nélkül jönnek vissza kicsit feltöltődni, kikapcsolódni, együtt lenni. 

K.R.: Olyan jó látni, ahogy csillogó szemekkel, szível-lélekkel mesélsz a Táncolj babámról! Ha valamivel érzékeltetni lehetne, hogy mit jelent neked ez a program, mi lenne az? 

D.E.: Csodálatos érzés tudni, hogy hány családnak adott ez a foglalkozás valami újat, valami többet. De nem csak ők kapnak, hanem én is: ahogy belép az első gyermek a terembe, megszűnik számomra a külvilág, mintha egy varázsbuborékban lennénk, csak a gyerekek vannak és én és a zene és a tánc. Egy elvarázsolt csodálatos világ ez számomra. Azért, hogy ez lehet a hivatásom, a munkám, nem tudok elég hálás lenni, mert ez vagyok én, teljes valómban. Mindeközben a közösségépítés a mindenem, így igyekszem tenni azért, hogy egy élő, igazi, összetartó közösség legyen a miénk.

K.R.: Látom, hogy neked nagyon fontos a személyes kapcsolat, ám most a világjárvány és a korlátozások miatt, online órákat kezdtél. Hamar berobbant, imádják az emberek, sőt több külföldi országból is csatlakoztak a programhoz. Hogy lehet titeket megtalálni az online térben? 

D.E.: Igen, ezt is csodaként élem meg. Mintha ki lenne kövezve előttem az út s nekem csak a lépéseket kell megtenni, egyiket a másik után. 🙂 

Az alapötlet az volt, hogy semmiképp nem szerettem volna a csoportjaimat cserbenhagyni, így amint kiderült, hogy betiltják a csoportos foglalkozásokat, másnaptól már online, élőben tartottam meg az óráimat. Segíteni szerettem volna a családokat, hogy a gyerekek számára a mozgás megmaradjon, az a biztosnágos rutin, amit megszoktak, az amennyire tőlem telik meglegyen ezekben a napokban, hetekben is. Majd amikor az online órámról az eseményt megosztottam a Táncolj babám! oldalon, egy Győrben élő barátom rákérdezett, hogy ők nem csatlakozhatnának-e? Miért is ne? Ettől a ponttól viszont egyenes út vezetett, hogy országosan is meghírdessem, hogy minél több családhoz eljuthasson a hír, online, élő adásban van lehetőség gyeremekük táncos mozgásfejlesztésére. Heti rendszerességgel jelentkezem a  Tipegők táncával, az ovisoknak szóló Fun&Dance for Kids-el, illetve az Anyucik táncával.

Ezekre bárki jelentkezhet lakóhelytől függetlenül, határon innen és túl, annyi teendője van csak, hogy a www.tancoljbabam.hu oldalon az őt érdeklő zárt csoportba jelentkezik. Jelenleg több magyarországi városon felül, vannak akik Svédországból, Norvégiából, Németországból, Londonból, Erdélyből, Zentáról, Ausztriából, sőt még Amerikából is részt vesznek:) 

Ha valaki szeretne belekóstolni a Táncolj babám! programokba, keressen bátran, nagy nagy szeretettel látok mindenkit! Otthon végezhető, online mozgáslehetőség, mely feltölt és megmozgat s remélhetőleg mosolyt varázsol az arcokra, még most, ebben a borús élethelyzetben is.

Karacs Rita

 

Bővebb információ:

www.tancoljbabam.hu